Monoküler Ehliyet Hakkında Bilmedikleriniz

09.03.2019 21:00

Monoküler ehliyet terimi, tek gözünde görme kusuru olan bireylerin ehliyetleri için geçerli bir tanımdır. Eskiden görme problemlerinde ehliyet almak bir hayli zordu. Fakat günümüzde renk körü olan bireyler için artık herhangi bir şart aranmadan ehliyet verilebiliyor. Görme kusurları olan bireyler ise belirli koşulları sağladıklarında ehliyet alabiliyorlar.

Monoküler Ehliyet Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Monoküler ehliyet alabilmek için görme problemlerinizin belirli kriterlerde olması gerekmektedir. Sürüşü engellemeyecek görme problemlerine sahip olduğunuzu bir göz doktoruna muayene olarak belgelediğiniz takdirde siz de herkes gibi ehliyet sınavlarına girerek ehliyet alabilirsiniz. Monoküler ehliyet almak için gerekli şartlar:

·         Ehliyet almak isteyen kişide monoküler vizyon denilen sadece bir gözün kullanılabildiği
rahatsızlık ya da tek göz kaybı varsa.

·         Ehliyet almak isteyen kişinin tek gözünün görmesi 10’da 10’dan az değilse.

·         Ehliyet almak isteyen kişinin yatay görüş alanı 120 dereceden fazlaysa

·         Ehliyet almak isteyen kişide monoküler vizyon dediğimiz bozukluk 1 yıldır devam
ediyorsa. (Kişi duruma en az 1 yıl süreyle adaptasyon sağladıysa)

Ehliyet alabilmek için belirttiğimiz şartlarda bir sağlık raporuyla birlikte, herkes için geçerli diğer tüm ehliyet alma şartlarını gerçekleştirir ve uygulanacak sınavlarda başarılı olursanız ehliyet almak için hiçbir engeliniz kalmaz.

Değişen ehliyet sınıfları ile birlikte eski tip ehliyet sınıfları güncellenerek 17 adete çıkarıldı. Ve her ehliyetin olmasa da bir çoğunun istediği şartlar ve koşullar bulunmakta. Örneğin C1 ehliyetialabilmek için, en az B sınıfı ehliyete sahip olmak gibi. Veya A sınıfı ehliyete sahip olabilmek için 20 yaş şartı gibi. Aşağıda yer alan makalede hangi sınıfların, hangi sınıflardan deneyim istediğini, hangi sınıfların kaç yaş sınırı istediğini ve daha fazlasını bulabileceksiniz.

Öncelikle nasıl bir şart / şartlar aranıyor onları inceleyelim. İlk bilmemiz gereken şüphesiz yaş şartıdır. Şöyle ki en erken 16 yaşınızda ehliyet sahibi olabilirsiniz. 16 yaşınızda sahip olabildiğiniz ehliyet sınıfı ise M, B1 ve A1 ehliyet tipidir. 18 Yaşınıza geldiğiniz de ise M, B1 ve A1 sınıfına ek 7 tane daha ehliyet sınıfına sahip olabilirsiniz. En yüksek yaş şartı arayan ehliyet sınıfı ise D ve DE ehliyetleridir. Bunlar Minibüs ve Otobüs klasmanına girerler.

İkincil şart ise deneyim şartıdır; deneyim şartını örneklemek gerekirse eğer C ehliyete ( Kamyon ve Çekici ) sahip olabilmek için B sınıfı ehliyet ( Otomobil ve Kamyonet ) sahip olmanız istenmektedir. Deneyim şartı yine ayrıntılı işleniyor aşağıda. Üçüncü şart ise sağlık şartıdır. Aile hekiminizden veya özel hastanelerden sürücü olabilir sağlık raporu alınması gerekiyor. Bu maddeyi ve beraberinde sabıka kaydı ( adli sicil dosyası ), teorik sınav şartı ve eğitim öğretim şartını inceliyor olacağız.

Ehliyet alabilmek için gerekli yaş şartı nedir?

Makalemizin başında da bahsettiğimiz üzere 16 yaşınıza bastığınızda alabileceğiniz ehliyet sayısı 3, 18 yaşınıza bastığınız da +7 toplamda 10. 20 yaşınıza bastığınızda +1 toplam 11. 21 yaşınıza bastığınız da ise buna ek +4 toplamda 15 tane. En son da 24 yaşınıza bastığınızda +2 ve toplamda 17 tane ehliyet sınıfına sahip olabilirsiniz.

·         M sınıfı, A1 sınıfı ve B1 sınıfı ehliyetleri alabilmek için 16 yaş sınırı.

·         A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyetleri alabilmek için 18 yaş sınırı.

·         A sınıfı ehliyet alabilmek için 20 yaş sınırı. ( A sınıfı için ek şart bulunmakta aşağıda bulabilirsiniz. )

·         C, CE, D1 ve D1E sınıfı ehliyetleri alabilmek için 21 yaş sınırı.

·         D ve DE sınıfı ehliyetleri alabilmek için ise 24 yaş sınırı bulunmaktadır. 

Ehliyet alabilmek için gerekli deneyim şartı nedir?

Burada ise ehliyet almak için gerekli deneyim şartından söz edeceğiz. Öncelikle bilmeniz gerekiyor ki yaş şartını karşılasanız bile direk alamayacağınız ehliyet sınıfları bulunuyor. Bunlara örnek olarak; A, C1, D1 verilebilir. Aşağıda ki listede tam metni görebilirsiniz.

·         BE ehliyeti alabilmek için B ehliyete.  

·         C1 – C – D1 – D alabilmek için en az B ehliyete. 

·         C1E ehliyeti alabilmek için C1 ehliyete.

·         CE ehliyeti alabilmek için C ehliyete.

·         D1E ehliyeti alabilmek için D1 ehliyete.

·         DE ehliyeti alabilmek için D ehliyete.

·         A sınıfı ehliyete sahip olabilmek için en az 2 yıllık A2 tipi sınıf ehliyet sahip olmaları gerekiyor. Tabi bu durum 24 yaş altında iseniz geçerli. Eğer 24 yaşından büyükseniz herhangi bir ehliyete sahip olmanız gerekmiyor.

 

 Ehliyet alabilmek için gerekli eğitim seviyesi şartı nedir?

Eski ehliyet sistemin de F, G ve H sınıfı için ilkokul seviyesinde eğitiminiz, A1, A2, B, C, D ve E sınıfı için ise sizden minimum ortaokul seviyesini veya 8 senelik temel eğitiminizi almanız istenirdi ancak değişen ehliyet sistemi ile birlikte bu eğitim seviyesi şartı değiştirildi. Öncelikle tüm ehliyet sınıfları için gerekli eğitim seviyesi en az ilkokuldur. Ehliyet alacağınız zaman sizden istenildiğinde diplomanız veya en az ilkokul seviyesini tamamladığınızı gösterir bir belge vermelisiniz.


Ehliyet alabilmek için gerekli sınav şartı nedir? 

Bildiğiniz üzere makalemizin orta kısımlarında sizlere deneyim şartlarından bahsetmiştik. Dolayısı ile bazı ehliyet tipi sahiplerinin yeni farklı tipte ehliyet eklemeleri halinde teorik sınavlara girmeyeceğini söylemeliyiz. Şöyle açıklayalım; öncelikle ehliyet alabilmek için gerekli olan sınav şartı 2 adettir. Bunlardan biri teorik ( yazılı ) sınav, diğeri ise direksiyon sınavıdır. Eğer sürücü adayı teorik ( yazılı ) sınavı geçti ise direksiyon harç ücretini yatırdığı takdir de direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Yalnız diyelim ki CE ehliyeti alacaksınız en az C ehliyet sahip olmanız isteniyor. Dolayısı ile siz zaten C sınıfı için teorik ( yazılı ) sınava girdiğiniz için sizden CE ehliyeti için teorik ( yazılı ) sınav ücreti ve bu sınava girmeniz istenmez. Sizin yapmanız gereken tek şey direksiyon sınavına girmenizdir. Şöyle listeleyecek olursak ;

 

>> Teorik ( Yazılı ) sınav ve direksiyon sınavına girmek zorunda olan ehliyet sınıfları

·         M sınıfı

·         B1 sınıfı

·         B sınıfı

·         A1 sınıfı

·         A2 sınıfı

·         F sınıfı

·         G sınıfı ehliyetlerdir.

 

>> Sadece direksiyon sınavına girmek zorunda olan ehliyet sınıfları

·         A sınıfı

·         C1 sınıfı

·         C sınıfı

·         D1 sınıfı

·         D sınıfı

·         BE sınıfı

·         CE sınıfı

·         C1E sınıfı

·         DE sınıfı

·         D1E sınıfı ehliyetlerdir.  


Ehliyet alabilmek için gerekli adli sicil ( sabıka kaydı ) şartı nedir?

Sabıkanız da Kara yolları Trafik Yönetmeliğine göre suç olan cezalar yer alıyorsa maalesef ehliyet sahibi olamazsınız. Bu maddeler ;

·         T.C.K.nın 188, 190 ve 191 maddeleri

·         Kaçakçılıkla mücadele kanunun 4.maddesinin 7.fıkrasında ki suç.

·         Ateşli silahlar ve bıçakçılık ile diğer aletler hakkında kanunun 12. maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında yer alan suçları işlemiş olmak.


Monoküler Ehliyetin Normal Ehliyetten Farkı Nedir?

Monoküler ehliyet aldıysanız ya da almayı düşünüyorsanız ehliyetiniz yalnızca A, A1, A2, B, B1, BE, F ve M türlerinde olabilir. Bu ehliyete sahip kişilerin kullanabileceği araç tipleri ise; motosiklet, otomobil ve kamyonettir. Ehliyet tipindeki farklılıkların yanında almış olduğunuz ehliyet üzerinde monoküler olduğunuza dair bir ibare yer alacaktır. Bu ibare sayesinde monoküler ehliyet sahiplerinin trafikte gerekli kurallara uyup uymadığı denetlenebilir.


Monoküler Ehliyeti Olanlar Nelere Dikkat Etmeli

Size anlattığımız şartlara uyum sağlarsanız ehliyet alma konusunda önünüzde hiçbir engel kalmaz. Ancak monoküler göz problemi olan kişilerin ehliyet aldıktan sonra da dikkat etmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar:

·         Monoküler tipte ehliyete sahip olduktan sonra her yıl bir kez olmaz üzere bir doktora
giderek sağlık raporu almanız gerekmektedir. Sağlık koşulları zaman içerisinde değişebildiği için ehliyet alınırken kullanılan sağlık raporu her yıl yenilenmelidir. Bu kural hem sizin hem de trafikteki diğer kişilerin can ve mal sağlığı açısından önemlidir. Özel ya da devlet hastanelerinden alabileceğiniz bu sağlık raporunu emniyet müdürlüklerine teslim etmenizle birlikte ehliyetiniz güncellenecektir.

·         Bir monoküler ehliyet sahibiyseniz kullanacağınız aracın şehir içindeki hızı 50 km/saati geçmemelidir.

·         Monoküler ehliyet sahibi bireylerin şehirlerarası yolculuklardaki hız sınırı; mevcut hız sınırı her neyse o sınırın 10 km/saat altında olmalıdır. Örneğin hız sınırı 100 km/saat olan bir karayolunda monoküler ehliyet sahibi kişinin hız sınırı 90 km/saat olmalıdır.

·         Monoküler ehliyet sahibi kişilerin kullandıkları araçlarda 3 adet ayna bulunması zorunludur. Bu aynaların aracın sağında, solunda ve içinde yer almalıdır.

·         Monoküler ehliyet sahibi kişiler sadece özel araçlarını kullanabilirler. Bu ehliyete sahip kişiler hiçbir şekilde ticari araç kullanamazlar.

·         Monoküler ehliyet sahibi kişilerin kullandıkları aracın arka camında; sağ ve sol üst kısımlara bir işaret yapıştırılması gerekmektedir. Bu işaret trafikte aracının şoförünün monoküler bozukluğa sahip olduğu hakkında bilgi verecektir.

·         Monoküler ehliyet sahibi kişiler gün batımından 1 saat sonra ve gün doğumundan bir saat önce olmak koşuluyla araç kullanamazlar. Gece araç kullanamama yasağı trafikte yaşanacak kazaların önüne geçebilmek içindir.

 




https://ehliyet.co/monokuler-ehliyet-ile-ilgili-her-sey-2018.html